Free Learning Online
for smart and talented kids
май 2022
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

© 2020 Buhal.net- All rigths reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.


Образователни игри и филмчета

igrimomicheta.net – Игри за момичета

31.03.2020

http://igrimomicheta.net – Страница с безплатни онлайн игри за най-малките госпожици.
Игри с обличане, с правене на прически, с готвене, с правене на маникюр и гримиране, магазини, ресторанти, за Барби, оцветяване, пъзели и още много други. Забавлявайте се!

Comments are closed - Categories: 1-ви клас, Игри и забавления, Предучилищна

Образователни игри и филмчета

25 идеи за игри с подръчни материали, с които децата да се занимават у дома

17.03.2020

25 чудесни и лесно изпълними идеи, с които да забавлявате по-малки деца докато са у дома. Изброените игри се реализират с подръчни или отпадни материали. За сметка на това развиват мисленето, фината моторика и креативността на малчуганите.
В секция игри roditel.bg/igri/ са публикувани още идеи за творчески игри и преодоляване на скуката. Възползвайте се от тях в студени зимни дни, по време на грипна ваканция или карантина.

Comments are closed - Categories: Игри и забавления, Логопед, Предучилищна

Образователни игри и филмчета

uptoten.com – Забавното обучение

18.02.2014

http://www.uptoten.com – Идеалното място малкото дете да играе и да учи.

Заниманията са разпределени в три възрастови групи:

Творчески занимания за деца от 0 до 10 години – материали за принтиране, оцветяване онлайн и различни творчески дейности и занимания.

За подрастващи от 0 до 6 години – множество игри за изучаване на формите, пъзели, лабиринти, за оцветяване, за сортиране, анимации и песни.

Игри за деца от 6 до 10 години -Тук има игри за координация, отново пъзели и лабиринти, откриване на разлики, творчески занимания съобразени с възрастта на децата.

Сайта и озвучаването на игрите е на английски език, но самите игри са интуитивни и с лесно разбираемо условие от децата.

Comments are closed - Categories: 1-ви клас, Игри и забавления, Предучилищна

Образователни игри и филмчета

Топ 5 на лесни валентинки

13.02.2013

Някои родители и учители са твърдо против привнасянето на чужди празници в нашия бит. Но е факт, че на децата идеята за празник на влюбените им харесва и с удоволствие се впускат в направата на картички за празника. Нека им доставим това удоволствие и да им помогнем да споделят първите си любовни трепети!

И тъй като остана съвсем малко време до празника на любовта, споделям топ 5 на лесни и бързи валентинки.

1. Просто и лесно. Върху бял картон рисувате концентрично едно в друго няколко сърца. Може да използвате и различни цветни хартии, от които да изрежете сърцата и после да ги залепите върху картичката. Ако искате ползвайте формички за сладки или шаблон за очертаване на поне едно от сърцата за по-голяма прецизност. Или да рисувате на ръка, за да е по-артистично.

Валентинка - оригинална декорация2. Красота! И то лесно постижима. Сгънете бял картон или кадастрон на хармоника, така че да се получи двойно прегъната картичка. В горния край изрисувайте застъпващи се сърца с различни размери. Предварително маркирайте с молив, линията по която ще са разположени. Тя трябва да е с наклон, а не хоризонтална, за да се вижда украсата и на задните прегъвки в затворено положение на картичката. После оцветявате, апликирате и украсявате сърцата по желание. Използвайте цветове в една тоналност, за да е по-стилно. На финала изрежете горната част на картона по линията на сърцата, за да се получи ажурен кант.

3. Много идейна картичка, изработена с техниката квилинг. В случая не е нужно да ползвате кой знае какви специални лентички, за да изработите тези сладки сърца. Вземете най-обикновено гланцово блокче и изрежете по дължината на листа лента с ширина около 1 см. Прегънете я надве надлъжно и залепете отвътре бялата страна. Така лентата ще стане по-твърда и устойчива, и цветна и от двете страни (ширината и намалява на 0,5 см). Ако след залепването от някъде стърчи бяло крайче изрежете го леко. Хубаво е поне едната страна на лентата да е достатъчно равна за да се залепи после лесно към картичката. Сега сгънете получената лента напречно на две – това ще е върха на сърчицето. А после навийте на ръка или с помощта на клечка за зъби или шишче двете крайчета навътре. Махнете клечката и оставете да се отпуснат. Там където двете спирали се допират една до друга мацнете малко лепило. С такива сърца в различни цветове може да украсите картичка по показания начин или по желание.

Картички Валентинки4. Много оригинално, изненадващо и супер лесно. Изрязавате лента от картон или кадастрон (не е нужно да е цветен) дълга около 60 см. и широка 10 см. Сгъвате я на хармоника с 5 сгъвки. По желание може и по-малка да е хармониката ви. Изрежете голямо розово или червено сърце и го залепете в горната част на хармониката. Ако поставите такава картичка в пощенски плик или малка кутийка, сърцето направо ще изскочи към получателя когато го отвори.

Картички Валентинки5. На лист хартия или картон прегънат като за картичка, апликирайте или просто нарисувайте подаръчна кутия или пощенски плик. Залепете различни по големина, цвят или форма сърца, които „излитат“ от кутията или плика. За сърцата използвайте различни хартии, станиол, а защо не и парчета плат. Декорирайте с брокатено лепило, блестящи химикалки или пайети по желание.

Разгледайте и другите идеи, проследявайки линковете от снимките!

Използвайте въобръжението си и можете да включите съвсем непретенциозни материали като изостанала опаковачна хартия, станиоли от шоколад, гланцово блокче или дори страници от цветни списания, панделки или ленти от букети.

Приятни занимания и се обичайте!

Comments are closed - Categories: За родители, Игри и забавления

Образователни игри и филмчета

LEGO схеми, модели и инструкции

27.12.2012

Дядо Коледа, мина и замина, и остави след себе си не малко конструктори lego с различна трудност. Подходящи именно за деца от 4 до 12 години.

Сглобяването на изходните модели отнема време, ангажира вниманието на децата и най-вече стимулира пространственото им мислене, наблюдателността и фантазията.

Но след ден-два играта вече е омръзнала. А нали целта е именно да се създават все нови и нови модели, особено ако вече има събран сериозен набор от тухлички и интересни елементи.

Ето основните места където може да разгледате различни модели и схеми за лего конструиране.

creative.lego.com Кой ли не е виждал този адрес по брошурите на комплектите.

Всъщност от тук

http://creative.lego.com/en-us/fun/default.aspx#booklets

може да си свалите в pdf формат колекцията със схеми на lego за 2010 г.

А тези от 2011 година може да свалите от долния линк

http://creative.lego.com/en-us/fun/default.aspx#monthly%20builds

http://www.lego-le.ru/

Ето един много хубав руски сайт, в който са представени схемите на доста комплекти. Групирани са тематично и търсенето е лесно. Донякъде проблем е, че има известно разминаване между продуктите предлагани на българския и руския пазар. Все пак ако не сте „професионалисти“ и не разполоагате с огромно количество части ви предлагам да сваляте схеми от раздела Brick където детайлите не са толкова специализирани.

Да се върнем на схемите. В този сайт

http://vk.com/docs?oid=-33458954 има 10-на наистина хубави схеми, позволяващи от най-обикновени тухлички да се сглобят интересни животни. За сваляне обаче се изисква регисрация.

http://service.lego.com/en-us/buildinginstructions/

Една по-стара, страница на lego, но все още актуална и много хубава с инструкции за конструиране.

От долното меню изберете тема или модел, а след това препишете номера на съответния модел в полето за търсене. Има разнообразие от инструкции в pdf формат.

http://www.brickfactory.info/

Чудесен сайт, в който може да намерите моделите онлайн, ако не ви се занимава да ги сваляте и нямате намерение да ги разпечатвате. Изберете модела по тема, по каталожен номер или от зададен каталог, ще намерите разнообразие и от по-стари но лесни за изпълнение и универсални модели.

http://www.worldbricks.com/

Още един много добър сайт, където могат да се видят модели и схеми от 1950-та година насам. Отново има варианти за търсене по година, тема, номер или по каталог.

Comments are closed - Categories: Игри и забавления

Образователни игри и филмчета

otkrivam.com – Открий забележителностите на Югоизточна Европа

24.11.2012

http://www.otkrivam.com/www.otkrivam.com

Открий съкровището е страница, с която децата могат да изучават под формата на игра културно-историческото наследство на Югоизточна Европа.

Чрез виртуална разходка по картата на Балканите и Югоизточна Европа може да изберете „съкровищата“ (историческото наследство) на кой район да разгледате. Информацията за всяка местност и събитие е съпроводена с достатъчно снимки.

С помощта на машината на времето можем да се върнем назад в античността, средновековието или праисторията. Така по интересен начин става запознаване с историческите особености на съответния район.

В енциклопедия на съкровищата може да търсите по азбучен ред или по ключова дума, да видите световното наследство или чудесни карти на хилядолетните „културни пътища“.

Ателие на откривателя дава възможност на децата да се включат в различни проекти и конкурси за снимки, есета или рисунки по дадена национално-историческа тематика.

Училище за откриватели е раздел, който запознава с основни понятия, термини и информация.

Последната секция наречена Панаир на игрите е посветена на занимания като подреждане на пъзели, оцветяване на тематични картини, викторини с въпроси или игри, в които да откриете мястото на отделни елементи на исторически сгради.

Страницата е в превод и на английски, което позволява с нея да се запознаят и деца живеещи зад граница.

Comments are closed - Categories: 1-ви клас, 2-ри клас, 3-ти клас, 4-ти клас, 5-ти клас, Игри и забавления, Предучилищна

Образователни игри и филмчета

ocveti.com – Рисунки за оцветяване

ocveti.comhttp://ocveti.com 

Страница с многобройни рисунки за разпечатване, които децата в последствие да оцветяват. На сайта може да намерите и онлайни игри за оцветяване.

Картинките за оцветяване са разделени в различни категории според темите за оцветяване. Особено полезни са буквите на българската азбука и цифрите. Те могат да се оцветят и компютърно и в последствие да бъдат разпечатани като образователни карти. Или да бъдат разпечатани черно бели и децата после да ги оцветят или апликират пожелание.

Отделно има категории с флора (цветя, дървета, плодове, зеленчуци),  животинки, герои (от любими анимации), за момчета (коли, самолети, полицаи) и за момичета (Барби, русалки, принцеси, феи).

Дано децата намерят приятно занимание в оцветяването на картинки през дългите зимни вечери!

Comments are closed - Categories: 1-ви клас, Игри и забавления, Предучилищна

Образователни игри и филмчета

Коледа наближава

23.11.2012

christmasТук ще се постарая да събера идейки за Коледни тържества, коледни картини, песнички и стихчета за празника. Разбира се и занимания за детските ръце.

Започвам с няколко коледни сценария, които са подходящи за деца от първи клас или предучилищна възраст. Основен източник е сайтът начално образование. В doc формат са.

Tук, тук, тук, тук,  и тук, и тук, и тук. И още няколко тук и тук. Христиански сценарии.

Подходяща коледна музика и песнички може да намерите в тази колекция или тук.

 

За създаване на подходящо настроение ни трябват коледни рисунки за оцветяване или свързване на точки, или откриване на разлики. Ето ги и тях и тук.

Коледни украси и още малко за рисуване и тук.

Да не забравяме коледните книжки и за по-малките.

И накрая малко за писмата. В едната посока е сравнително лесно: много желания и огромно очакване. По трудно е да получиш отговор от добрия старец. Ето няколко подходящи сайта. В първите може да поръчате писмо от Дядо Коледа срещу скромна сума.

http://diadokoleda.com/

http://www.kolednopismo.bg/

А може и сами да го сътворите следвайки прекрасните модели от тук или тук. И няколко шаблона за оформяне на писмото и плика (на английски).

Можем да посрещнем Коледа и с какраоке, с една хубава песен

 

 

Comments are closed - Categories: За родители, Игри и забавления, Предучилищна

Образователни игри и филмчета

Филми – любими и забавни

18.11.2012

Това е нещо като продължение на предишната публикация. Целта е да обхвана поредици за малко по-големи деца, в които ценното са по-скоро етичните послания, отколкото букви и сметки. В същото време са много, много забавни.

Мързелград

Кой не е чувал за Спортакус, Стефани и техните спортни бонбони. Основни правила за здравословен начин на живот лежат в образователните цели на сериала. Сред веселите истории обаче няма как да не почнете да симпатизирате и наПодлия Роби.

Децата от класна стая 402

Великолепен сериал за децата от началния курс, а и за по-големи. Различните характери в класната стая, взаимоотношенията между тях и типичните ситуации от ежедневието на учениците са представени невероятно забавно. Може би и възрастните могат да научат много от тази поредица.

Финияс и Фърб

Малки, изобретателни, с въображение не знаещо граници – какво липсва? Готина музика, готини лафове, малко любовни задявки и зъл гений … нищо не липсва в този сериал за съвременни деца. Деца с необичайни домашни любимци, знаещи много и можещи много.

Comments are closed - Categories: 1-ви клас, 2-ри клас, 3-ти клас, 4-ти клас, Игри и забавления, Предучилищна

Образователни игри и филмчета

Филми – любими и образователни

Тук ще се постарая да събера любими образователни филмчета.

Почвам от тези за най-малките:

Покойо

Кратки филмчета подходящи за най-малките с поука как е редно да се държим с околните и приятелите.

Клубът на Мики Маус

Истории със забавните герои на Дисни, които преживявайки някакво приключение откриват заедно с децата геометричните форми или как да броят през пет. Формите, сравнение по големина, подреждане на пъзел от четири парчета, броене до 10 или до 20 – това са загадките в тази поредица.

Моите приятели Тигъра и Мечо Пух

Друга поредица на Дисни, в която децата са призовани да се включат в детективски преживявания с героите от Мечо Пух. Тук загадките са свързани по-скоро с природни явления и закони. За дъгата, за слънцето и сянката, за смяната на зъбките – с ей такива любопитни истории ще се срещнат малките зрители.

Дора изследователката

Забавно филмче за латиноамериканското момиченце Дора и нейните приятели – малка маймунка и раница помощник. Всяка серия е пътешествие, в което се преодоляват препятствия, с помощта на овладени испански думички, наблюдателност, досетливост и запомняне на зададения маршрут.

Давай Диего!

Диего е по-големият братовчед на Дора. Получил званието „Спасител на животни“, той и Дора пътуват с децата в най-отдалечени краища на света и ги запознават с различни животни, помагайки им да оцелеят. Не забравяйте испанските думички и тук ще са ви нужни.

Малките айнщайнчета

Кратка поредица, която запознава децата с класически произведения на художественото и музикалното изкуство. Летейки из вселената с космически кораб, четиримата приятели обясняват и някои основни физически закони.

Франклин

Историите на малкото костенурче Франклин, учат децата в предучилищна възраст на основни житейски правила. За срещата с лъжата, отговорностите, страха, приятелството е този детски сериал. Книжките с приключенията на Франклин могат да допълнят колекцията от истории.

Специален агент Осо

Мечето Осо е таен агент снабден със супер модерно оборудване. Той всеки път получва задача при която трябва да помогне на децата да се справят с някакъв проблем стъпка по стъпка.

Жалко, че не могат да се гледат отново от децата онлайн други любими образователни филмчета. В мрежата се могат да се намерят едва по 2-3 серии, но пълните колекции вече са премахнати.

Писма от Феликс – В първият сезон, епизодите запознават децата със големите градове по света. В следващите серии зайчето връща малките зрители в стари времена и ги среща с отдавна изчезнали същества и непознати древни богове. Малко серии тук и тук

Приключенията на летящото куче Випо – Първият сезон е подобен на фимчето за Феликс. Летящото куче обикаля по света и посещава големите градове като запознава децата с тях. Приятелите му котето Бети и щъркелът Хенри го съпровождат навсякъде.

Отбор Умизуми – Отбор от малки човечета помага на децата да навлезат смело в света на математиката. Да разгадаят тайните й, да я прилагат в конкретни житейски ситуации.

Comments are closed - Categories: 1-ви клас, Игри и забавления, Предучилищна


Политика на поверителност