Free Learning Online
for smart and talented kids
януари 2020
П В С Ч П С Н
« фев    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

© 2012 BlogName - All rigths reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.


Образователни игри и филмчета

uptoten.com – Забавното обучение

18.02.2014

http://www.uptoten.com – Идеалното място малкото дете да играе и да учи.

Заниманията са разпределени в три възрастови групи:

Творчески занимания за деца от 0 до 10 години – материали за принтиране, оцветяване онлайн и различни творчески дейности и занимания.

За подрастващи от 0 до 6 години – множество игри за изучаване на формите, пъзели, лабиринти, за оцветяване, за сортиране, анимации и песни.

Игри за деца от 6 до 10 години -Тук има игри за координация, отново пъзели и лабиринти, откриване на разлики, творчески занимания съобразени с възрастта на децата.

Сайта и озвучаването на игрите е на английски език, но самите игри са интуитивни и с лесно разбираемо условие от децата.

Comments are closed - Categories: 1-ви клас, Игри и забавления, Предучилищна

Образователни игри и филмчета

Топ 5 на лесни валентинки

13.02.2013

Някои родители и учители са твърдо против привнасянето на чужди празници в нашия бит. Но е факт, че на децата идеята за празник на влюбените им харесва и с удоволствие се впускат в направата на картички за празника. Нека им доставим това удоволствие и да им помогнем да споделят първите си любовни трепети!

И тъй като остана съвсем малко време до празника на любовта, споделям топ 5 на лесни и бързи валентинки.

1. Просто и лесно. Върху бял картон рисувате концентрично едно в друго няколко сърца. Може да използвате и различни цветни хартии, от които да изрежете сърцата и после да ги залепите върху картичката. Ако искате ползвайте формички за сладки или шаблон за очертаване на поне едно от сърцата за по-голяма прецизност. Или да рисувате на ръка, за да е по-артистично.

Валентинка - оригинална декорация2. Красота! И то лесно постижима. Сгънете бял картон или кадастрон на хармоника, така че да се получи двойно прегъната картичка. В горния край изрисувайте застъпващи се сърца с различни размери. Предварително маркирайте с молив, линията по която ще са разположени. Тя трябва да е с наклон, а не хоризонтална, за да се вижда украсата и на задните прегъвки в затворено положение на картичката. После оцветявате, апликирате и украсявате сърцата по желание. Използвайте цветове в една тоналност, за да е по-стилно. На финала изрежете горната част на картона по линията на сърцата, за да се получи ажурен кант.

3. Много идейна картичка, изработена с техниката квилинг. В случая не е нужно да ползвате кой знае какви специални лентички, за да изработите тези сладки сърца. Вземете най-обикновено гланцово блокче и изрежете по дължината на листа лента с ширина около 1 см. Прегънете я надве надлъжно и залепете отвътре бялата страна. Така лентата ще стане по-твърда и устойчива, и цветна и от двете страни (ширината и намалява на 0,5 см). Ако след залепването от някъде стърчи бяло крайче изрежете го леко. Хубаво е поне едната страна на лентата да е достатъчно равна за да се залепи после лесно към картичката. Сега сгънете получената лента напречно на две – това ще е върха на сърчицето. А после навийте на ръка или с помощта на клечка за зъби или шишче двете крайчета навътре. Махнете клечката и оставете да се отпуснат. Там където двете спирали се допират една до друга мацнете малко лепило. С такива сърца в различни цветове може да украсите картичка по показания начин или по желание.

Картички Валентинки4. Много оригинално, изненадващо и супер лесно. Изрязавате лента от картон или кадастрон (не е нужно да е цветен) дълга около 60 см. и широка 10 см. Сгъвате я на хармоника с 5 сгъвки. По желание може и по-малка да е хармониката ви. Изрежете голямо розово или червено сърце и го залепете в горната част на хармониката. Ако поставите такава картичка в пощенски плик или малка кутийка, сърцето направо ще изскочи към получателя когато го отвори.

Картички Валентинки5. На лист хартия или картон прегънат като за картичка, апликирайте или просто нарисувайте подаръчна кутия или пощенски плик. Залепете различни по големина, цвят или форма сърца, които „излитат“ от кутията или плика. За сърцата използвайте различни хартии, станиол, а защо не и парчета плат. Декорирайте с брокатено лепило, блестящи химикалки или пайети по желание.

Разгледайте и другите идеи, проследявайки линковете от снимките!

Използвайте въобръжението си и можете да включите съвсем непретенциозни материали като изостанала опаковачна хартия, станиоли от шоколад, гланцово блокче или дори страници от цветни списания, панделки или ленти от букети.

Приятни занимания и се обичайте!

Comments are closed - Categories: Домашен бит и техника, Домашен бит и техника, Домашен бит и техника, Домашен бит и техника, За по-големи, За родители, Игри и забавления

Образователни игри и филмчета

det-mag.com – Портал за родители – развитие на децата от 0 до 7+ години

03.02.2013

http://www.det-mag.com

Виртуална детска градина или страница със занимания за деца в предучилищна възраст и първи клас.

Много добре структуриран сайт, от който родителите могат да намерят подходящи занимания за най-малките.

В хоризонталното меню заниманията са разпределени по тематика:

Родна реч – включва опознаване на буквите, идеи как да научим детето да чете, броилки, залъгалки, скоропоговорки, стихотворения, гатанки, приказки и легенди.

Математика – тук е изучаването на формите, цифрите, броене с помощта на пръсти и картинки, базови познания по аритметика с картинки, запознаване с часовника и календара.

 Социален свят – обединява познанията за празниците и традициите, запознава с непопулярни професии и дава характеристики на отделните месеци в календара.

Природен свят – в този раздел децата могат да научат повече за различните животни: питомни, бозайници, водни, птици, влечуги и земноводни, насекоми.

Рисуване – тук са любимите на децата картинки за оцветяване и свързване на точки. Но също така запознаване с цветовете и уроци за лесно рисуване.

Музика – Колекция от аудио песнички, съпроводени с текст.

Сръчни ръчички – Това е работилничката с идеи как да направим различни интересни неща, а също и материали за рязане на по-малките и картинки за изрязване и апликиране.

Менюто в ляво е насочено към родителите.Там е систематизирана информация за възрастовото развитие на децата, кои занимания са подходящи, а също интересни публикации и книги засягащи детското възпитание и развитие.

 

 

Comments are closed - Categories: 1-ви клас, Български език и литература, Домашен бит и техника, За родители, Игри и забавления, Изобразително изкуство, Математика, Музика, Околен свят, Предучилищна, Час на класа

Образователни игри и филмчета

LEGO схеми, модели и инструкции

27.12.2012

Дядо Коледа, мина и замина, и остави след себе си не малко конструктори lego с различна трудност. Подходящи именно за деца от 4 до 12 години.

Сглобяването на изходните модели отнема време, ангажира вниманието на децата и най-вече стимулира пространственото им мислене, наблюдателността и фантазията.

Но след ден-два играта вече е омръзнала. А нали целта е именно да се създават все нови и нови модели, особено ако вече има събран сериозен набор от тухлички и интересни елементи.

Ето основните места където може да разгледате различни модели и схеми за лего конструиране.

creative.lego.com Кой ли не е виждал този адрес по брошурите на комплектите.

Всъщност от тук

http://creative.lego.com/en-us/fun/default.aspx#booklets

може да си свалите в pdf формат колекцията със схеми на lego за 2010 г.

А тези от 2011 година може да свалите от долния линк

http://creative.lego.com/en-us/fun/default.aspx#monthly%20builds

 

http://www.lego-le.ru/

Ето един много хубав руски сайт, в който са представени схемите на доста комплекти. Групирани са тематично и търсенето е лесно. Донякъде проблем е, че има известно разминаване между продуктите предлагани на българския и руския пазар. Все пак ако не сте „професионалисти“ и не разполоагате с огромно количество части ви предлагам да сваляте схеми от раздела Brick където детайлите не са толкова специализирани.

В раздела за списание лего има основно комикси пресъздадени с герои на лего, но се намират и някои малки моделчета и схеми, ако ви се занимава да сваляте и разглеждате всеки брой.

Много са хубави програмите, които позволяват онлайн строене и конструиране в случай че нямате в наличност много части, а и спомагат за пространственото мислене и проектиране от по-големите.

 

Но да се върнем на схемите. В този сайт

http://vk.com/docs?oid=-33458954 има 10-на наистина хубави схеми, позволяващи от най-обикновени тухлички да се сглобят интересни животни. За сваляне обаче се изисква регисрация.

 

 

 

http://service.lego.com/en-us/buildinginstructions/

Една по-стара, страница на lego, но все още актуална и много хубава с инструкции за конструиране.

От долното меню изберете тема или модел, а след това препишете номера на съответния модел в полето за търсене. Има разнообразие от инструкции в pdf формат.

http://www.brickfactory.info/

Чудесен сайт, в който може да намерите моделите онлайн, ако не ви се занимава да ги сваляте и нямате намерение да ги разпечатвате. Изберете модела по тема, по каталожен номер или от зададен каталог, ще намерите разнообразие и от по-стари но лесни за изпълнение и универсални модели.

 

 

http://www.worldbricks.com/

Още един много добър сайт, където могат да се видят модели и схеми от 1950-та година насам. Отново има варианти за търсене по година, тема, номер или по каталог.

Comments are closed - Categories: Игри и забавления

Образователни игри и филмчета

Коледа наближава

23.11.2012

christmasТук ще се постарая да събера идейки за Коледни тържества, коледни картини, песнички и стихчета за празника. Разбира се и занимания за детските ръце.

Започвам с няколко коледни сценария, които са подходящи за деца от първи клас или предучилищна възраст. Основен източник е сайтът начално образование. В doc формат са.

Tук, тук, тук, тук,  и тук, и тук, и тук. И още няколко тук и тук. Христиански сценарии.

Подходяща коледна музика и песнички може да намерите в тази колекция или тук.

 

За създаване на подходящо настроение ни трябват коледни рисунки за оцветяване или свързване на точки, или откриване на разлики. Ето ги и тях и тук.

Коледни украси и още малко за рисуване и тук.

Да не забравяме коледните книжки и за по-малките.

И накрая малко за писмата. В едната посока е сравнително лесно: много желания и огромно очакване. По трудно е да получиш отговор от добрия старец. Ето няколко подходящи сайта. В първите може да поръчате писмо от Дядо Коледа срещу скромна сума.

http://diadokoleda.com/

http://www.kolednopismo.bg/

А може и сами да го сътворите следвайки прекрасните модели от тук или тук. И няколко шаблона за оформяне на писмото и плика (на английски).

Можем да посрещнем Коледа и с какраоке, с една хубава песен

 

 

Comments are closed - Categories: За родители, Игри и забавления, Предучилищна, Час на класа, Час на класа

Образователни игри и филмчета

zadecata.com – Всичко за отглеждането, възпитанието и обучението на децата

22.11.2012

http://www.zadecata.com

Голям детски портал, който е обединил почти всичко, за което се сещате на едно място.

В каталога може да намерите: Списък с имена и телефони  на частни и държавни ясли, детски градини и училища в по-големите градове на страната. Адреси и телефони на детски центрове, сладкарници, магазини, детегледачки или курсове за бременни.аз

Добро впечатление прави, че не са забравени децата със СОП и са включени списъци с ресурсни, дневни центрове и помощни училища.

Каталога съдържа информация за библиотеки, читалища, занимални, списания за деца, забава, спорт, изкуство и туризъм. Хубаво е, че информацията не се отнася само за столицата.

Раздел: Детето и… съдържа колекции от приказки, детски песни, стихотворения, гатанки. Налични са и ресурси по български език и математика за деца в предучилищна възраст. Рисуването специално го споменавам с възможността да се научим да рисуваме камион, ракета, катерица и динозавър.

Музика не е равно само на песнички! Чудесно е, че има кратък материал за запознаване с музикалните инструменти.

Има и материали за човешкото тяло, животните и тяхното отглеждане. Основна информация за Коледа и Великден. Все неща полезни за часа на класа.

В секцията игри – са включени занимания за сръчните ръчички – рязане, лепене и други битови занимания.

Семейната библиотека включва много статии подходящи за родители. Тематиката е разнообразна: от зачеване и бременност, през детски болести до съвети от логопед и психолог.

Може да разгледате и раздела: Детска стая – за съвети и идеи относно обзавеждането. А също и В кухнята – с рецепти за деца в трите възрастови групи: под годинка, между 1 и 3 години и обща кухня.

Comments are closed - Categories: За родители, Игри и забавления, Логопед, Предучилищна

Образователни игри и филмчета

Филми – любими и забавни

18.11.2012

Това е нещо като продължение на предишната публикация. Целта е да обхвана поредици за малко по-големи деца, в които ценното са по-скоро етичните послания, отколкото букви и сметки. В същото време са много, много забавни.

Мързелград

Кой не е чувал за Спортакус, Стефани и техните спортни бонбони. Основни правила за здравословен начин на живот лежат в образователните цели на сериала. Сред веселите истории обаче няма как да не почнете да симпатизирате и наПодлия Роби.

 

Децата от класна стая 402

Великолепен сериал за децата от началния курс, а и за по-големи. Различните характери в класната стая, взаимоотношенията между тях и типичните ситуации от ежедневието на учениците са представени невероятно забавно. Може би и възрастните могат да научат много от тази поредица.

Финияс и Фърб

Малки, изобретателни, с въображение не знаещо граници – какво липсва? Готина музика, готини лафове, малко любовни задявки и зъл гений … нищо не липсва в този сериал за съвременни деца. Деца с необичайни домашни любимци, знаещи много и можещи много.

Comments are closed - Categories: Игри и забавления

Образователни игри и филмчета

Филми – любими и образователни

Тук ще се постарая да събера любими образователни филмчета.

Почвам от тези за най-малките:

Покойо

Кратки филмчета подходящи за най-малките с поука как е редно да се държим с околните и приятелите.

 

 

Клубът на Мики Маус

Истории със забавните герои на Дисни, които преживявайки някакво приключение откриват заедно с децата геометричните форми или как да броят през пет. Формите, сравнение по големина, подреждане на пъзел от четири парчета, броене до 10 или до 20 – това са загадките в тази поредица.

 

Моите приятели Тигъра и Мечо Пух

Друга поредица на Дисни, в която децата са призовани да се включат в детективски преживявания с героите от Мечо Пух. Тук загадките са свързани по-скоро с природни явления и закони. За дъгата, за слънцето и сянката, за смяната на зъбките – с ей такива любопитни истории ще се срещнат малките зрители.

Дора изследователката

Забавно филмче за латиноамериканското момиченце Дора и нейните приятели – малка маймунка и раница помощник. Всяка серия е пътешествие, в което се преодоляват препятствия, с помощта на овладени испански думички, наблюдателност, досетливост и запомняне на зададения маршрут.

 

Давай Диего!

Диего е по-големият братовчед на Дора. Получил званието „Спасител на животни“, той и Дора пътуват с децата в най-отдалечени краища на света и ги запознават с различни животни, помагайки им да оцелеят. Не забравяйте испанските думички и тук ще са ви нужни.

 

Малките айнщайнчета

Кратка поредица, която запознава децата с класически произведения на художественото и музикалното изкуство. Летейки из вселената с космически кораб, четиримата приятели обясняват и някои основни физически закони.

Франклин

Историите на малкото костенурче Франклин, учат децата в предучилищна възраст на основни житейски правила. За срещата с лъжата, отговорностите, страха, приятелството е този детски сериал. Книжките с приключенията на Франклин могат да допълнят колекцията от истории.

Специален агент Осо

Мечето Осо е таен агент снабден със супер модерно оборудване. Той всеки път получва задача при която трябва да помогне на децата да се справят с някакъв проблем стъпка по стъпка.

 

Жалко, че не могат да се гледат отново от децата онлайн други любими образователни филмчета. В мрежата се могат да се намерят едва по 2-3 серии, но пълните колекции вече са премахнати.

Писма от Феликс – В първият сезон, епизодите запознават децата със големите градове по света. В следващите серии зайчето връща малките зрители в стари времена и ги среща с отдавна изчезнали същества и непознати древни богове. Малко серии тук и тук

Приключенията на летящото куче Випо – Първият сезон е подобен на фимчето за Феликс. Летящото куче обикаля по света и посещава големите градове като запознава децата с тях. Приятелите му котето Бети и щъркелът Хенри го съпровождат навсякъде.

Отбор Умизуми – Отбор от малки човечета помага на децата да навлезат смело в света на математиката. Да разгадаят тайните й, да я прилагат в конкретни житейски ситуации.

Comments are closed - Categories: Игри и забавления

Образователни игри и филмчета

detskigri.com – Колекция детски игри

10.11.2012

detskigri.comhttp://detskigri.com

Голяма колекция с детски игри за по-малки и по-големи дечица.

От менюто лесно може да се избират игри по теми: Барби, оцветяване, рисуване, животни, коли и още много други.

Разбира се в духа на този блог е да насочим специално към секцията с образователните игри

detskigri.com/category/obrazovatelni/

 

Comments are closed - Categories: Игри и забавления


Политика на поверителност