Free Learning Online
for smart and talented kids
януари 2020
П В С Ч П С Н
« фев    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

© 2012 BlogName - All rigths reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.


http://debian.fmi.uni-sofia.bg/~mirage/Solar_System/ – Слънчевата система

20.02.2014

http://debian.fmi.uni-sofia.bg/~mirage/Solar_System/

Предмет на този сайт са планетите и всички небесни тела, принадлежащи на Слънчевата система. Тук може да намерите информация за всяка една планета и нейните спътници, да видите техните снимки, да научите много любопитни факти.

Сайтът е под формата на курс за дистанционно обучение, като към всяка тема има тест за проверка на знанията. Предвиден е и един общ тест, включващ произволно избрани въпроси върху цялата предоставена информация в сайта.

Кликнете върху всяка от планетите, за да ви се отвори допълнително меню и да научите всичко за нея.

 


Comments are closed - Categories: 3-ти клас, 4-клас, Човек и природа, Човек и природа

homeschoolingbg.com – Училище в дома

01.02.2014

http://www.homeschoolingbg.com/ – Това е първият уебсайт за домашно образование в България. Създателите обучават своите деца в домовете си, с желание да възпитават у тях любов и стремеж за учене.

Независимо дали одобрявате или не тази алтернативна форма на обучение е факт, че ако сте родител и четете тук, то се стараете да обучавате или упражнявате допълнително детето си. А в страницата на „Училище в дома“ са предоставени интересни идеи и ресурси.

А ако се интересувате от методите и принципите на домашното образование има още много какво да научите от това местенце в интеренет пространството.

Comments are closed - Categories: Български език и литература, Български език и литература, Математика, Математика, Човек и общество, Човек и общество, Човек и природа, Човек и природа

souvl.com – Колекция енциклопедични страници

20.01.2013

http://souvl.com/ 

Това е сайта на СОУ „Васил Левски“ – гр. Шумен. В раздел „Наши места“ той  е събрал ученически проекти – оформени като страници. Добре структурирани и не натоварени с излишно много информация, те представляват чудесни справочници за учениците. На най-интересните ще се спра по-долу:

 

 

 

Дивите животни в България

Обхваща 20-на животински вида, разпространени на територията на нашата страна. Подредени и описани по азбучен ред. Онагледени с подходяща снимка. Страничката съдържа най-важната информация и е подходяща и за по-малки ученици.

 

 

 

Гъбите в България

Страницата е разделена на три дяла: устройство, ядливи гъби и отровни гъби. В последните два раздела гъбите са подредени по азбучен ред за удобство. Всеки вид е илюстриран, посочени са отровните двойници, респективно, с кои ядливи гъби би могла да се сбърка отровната. Разгледани са също така: описание, местообитание и сезонност, вкусови качества, разграничителни белези, употреба.

 

 

Страните в Европа

Тази страничка е обединила информация за 21 европейски страни. Избирайки от менюто в ляво, децата могат да прочетат около страница текст с увлекателна и информация за дадената страна. Основни градове, климатични особености, любопитни факти.

 

 

Зоологическа градина

Информацията, която ще намерите тук е отново за животните в България. Обхванати са риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници. Без да има претенциите за изчерпателност, от сайта могат да се научат основни неща за най-разпространените видове. Страницата включва кратки характеристики на класовете и разредите.

 

 

 

 

Ботаническа колекция

В сайта са представени отделни видове гъби, водорасли и клас двусемеделни. Растенията са подредени по видове, но е наличен и азбучник за по-бързо и лесно търсене. Описанията са съпроводени със снимки.

 

 

 

Лекарствени растения

В този раздел се разглеждат 48 растителни вида, подредени по азбучен ред според най-популярното си название,  следвано от латинското и други наименования. Ще откриете информация за това как се отглеждат и събират билките, кои части от тях се използват и при какви заболявания, какъв е химическият състав на всяко растение, базиране на резултати от научни изследвания.

 

 

 

Астрономия за всички

Страницата дава обяснения за основни понятия в астрономията като черни дупки, мъглявини, галактики, звезди, планети, метеори, астероиди, комети. В отделен раздел е представена Слънчевата система с всички нейни представители. В „История на астрономията“ пък се разглежда развитието на тази наука от античността, през средновековието, ренесанса до наши дни.

 

Comments are closed - Categories: Околен свят, Човек и природа, Човек и природа

Национален образователен портал – учебни ресурси

18.12.2012

 

http://resursi.e-edu.bg/zmon/action/goToGrades

На този адрес може да намерите мултимедийни продукти за обучение на ученици от 3-ти до 12-ти клас.

За началния курс презентациите са единствено по предмет „Човекът и природата“, но и това не е малко.

За 3-ти клас електронните уроци са по теми: „Хранителни вериги“ и „Хранителни мрежи“. За 4-ти клас разработките са повече и обхващат темите: „Адаптация“, „Движение на земята“, „Енергийни източници“, „Енергия“, „Естествена среда“, „Наркотици и здраве“, „Оцеляване“, „Противодействие при заболявания“, „Тютюнопушене“, „Устойчиво развитие“.

Могат да бъдат изтеглени и насоки за учителя в pdf формат.

А при регистрация материалите могат да се свалят, а не само да се ползват онлайн.

Comments are closed - Categories: 3-ти клас, 4-клас, За по-големи, Човек и природа, Човек и природа

bgtest.eu – Тестове за ученици и възрастни

27.11.2012

http://www.bgtest.eu/

http://www.bgtest.eu

На тази страница има тестове по всички учебни дисциплини за учениците от 4-ти до 8-ми клас. Може да намерите тестове за входно и изходно ниво, както и такива за външно оценяване.

Извън учебната програма по класове може да разгледате тестовете Познавате ли България?, Познавате ли света, Тестове за интелигентност, Психометричен тест. Първите два са много подходящи за възрастни, за по-големи ученици, но защо не и за по-малки за запознаване с картата на България и света във вид на игра.

 

Comments are closed - Categories: 4-клас, Български език и литература, Математика, Човек и общество, Човек и природа

worldstory.net – Тайните на света

25.11.2012

http://www.worldstory.net/bg/http://www.worldstory.net/bg/

В тази страница ще намерите събрана на едно място информация за основните домашни животни, животните от саваната и някои горски животни с техните малки. Сайта няма претенции да е изчерпателен за всички животински видове, но пък е удобен да се ползва за презентации, за доклади или викторини отнасящи се до околния свят.

В секцията гатанки има 50-на хубаво подбрани класически гатанки.

А в частта на игрите си заслужава да се погледне и дори разпечата играта допиши стихчето. Там от няколко изброени римуващи се думи детето трябва да подбере за край на четиристишието най-подходящата според тематиката.

Comments are closed - Categories: Български език и литература, Околен свят, Предучилищна, Роден край, Човек и природа

naturestudies.edu.glogster.com/tests – Тестове за външноотценяване след четвърти клас

15.11.2012

naturestudies.edu.glogster.com/testshttp://naturestudies.edu.glogster.com/tests/

 

Много полезна страница съдържаща колекция тестове за външно оценяване след четвърти клас.

Събрани са тестове по предметите: човек и природа, човек и общество и български език.

Единственият недостатък, е че при погрешен отговор нямакак да се разбере кой е верният, ако не се рестартира теста отново и да се налучква.

Успех на четвъртокласниците!

 

Comments are closed - Categories: 4-клас, Български език и литература, Човек и общество, Човек и природа

sbnu.org – Сдружение на българските начални учители

14.11.2012

http://www.sbnu.org/tests.phphttp://www.sbnu.org/

Това е страницата на сдружението на българските начални учители.

За мен най-голям интерес представлява секцията посветена на състезанията организирани от сдружението, които обхващат всички учебни предмети.

http://www.sbnu.org/tests.php

Освен, че много прегледно са представени сроковете за подаване на заявление, датите на самите състезания и датите на обявяване на резултатите, има и база дании с тестовете от проведените състезания през предходни години. Тези тестове могат да се използват като добра подготовка за учениците от първи до четвърти клас.

Comments are closed - Categories: 1-ви клас, 2-ри клас, 3-ти клас, 4-клас, Български език и литература, Български език и литература, Български език и литература, Български език и литература, Математика, Математика, Математика, Математика, Околен свят, Роден край, Човек и общество, Човек и природа

dechica.com – Забавен детски сайт

06.11.2012

dechica.comhttp://dechica.com/

Сайт пълен с образователни игри за малки ученици или деца в предучилищна.

В секцията за смятане ще се намерят игри целящи да се усвои броенето до 10, както и такива за събиране, изваждане, умножение и деление на по-големи числа.

Игрите за „писане“ са основно за усвояване на правописа. Но има и мемо карти за заучаване на азбуката.

Заслужава внимание раздел „наука“ където има различни карти на България, но също така игри за форми, месеци, дни на седмицата, познаване на часовника.

Comments are closed - Categories: 1-ви клас, 2-ри клас, Български език и литература, Български език и литература, Математика, Математика, Математика, Математика, Околен свят, Предучилищна, Роден край, Човек и общество, Човек и природа

abc-bg.be – Образователни игри за малки ученици

05.11.2012

abc-bg.be/indexn.htmhttp://www.abc-bg.be/indexn.htm

Интересен сайт, в който игрите са разнообразни и с малко по-висока сложност. В секцията цифри и числа освен събиране и изваждане на числата до 20 – подходящи за първи клас ще намерите и задачи за умножение – много полезни във втори, но и в по-горните класове.

Има няколко гатанки в съответната секция. Малко са, но са интересни и придават разнообразие, а вариантите за отговор представени с рисунка са забавни. Могат да се ползват и от деца, които все още не четат, т.к са съпроводени с аудио.

В секция букви има разнообразни игри за изучаване на български, английски, немски, испански и гръцки език. Като в игрите за изучаване на български език е наблегнато основно на правописа. Добро попадение е и играта на бесеница.

Застъпени са и темите родинознание и природознание.

Отделно има игри за рисуване, пъзели, разпознаване на звуците на животните – подходящи за най-малките.

Comments are closed - Categories: 1-ви клас, 2-ри клас, 3-ти клас, 4-клас, Английски език, Английски език, Английски език, Английски език, Български език и литература, Български език и литература, Математика, Математика, Предучилищна, Час на класа, Човек и природа


Политика на поверителност